El carrer Mandri

Disseny i emplaçament

La transformació de el temple i la creació en 1850 de la Plaça de la Bonanova davant de l’església, que ocupava el lloc de l’cementiri parroquial, van millorar el paisatge urbà de l’entorn. Els propietaris dels terrenys propers van procedir a urbanitzar les seves terres, com és el cas de Joaquim Ferret i Mandri que va obrir nous carrers a prop de la plaça acabada de crear.

Els torrents que descendien de la Serra de Collserola creuaven aquests territoris. Un d’ells naixia a el peu del Tibidabo, seguia el seu curs cap al sud fins a arribar a el col·legi de La Salle, que quedava a la part oriental. Aquest segment de el curs fluvial es coneixia com la Riera de Mandri, travessava el camí que anava de Sarrià a Sant Gervasi de Cassoles, continuant el seu curs al costat dels terrenys de la propietat de Can Mandri.

El disseny i emplaçament del nou carrer va ser projectat cap a l’any 1864, arran de les expropiacions efectuades per obrir el carrer Ganduxer, però no es va aprovar fins a 1926. Aquest any l’Ajuntament de Barcelona va aprovar un projecte de modificació de Pla d’Enllaços, a la part que afectava la finca rústica de Can Mandri. Aquesta modificació va determinar la previsió urbanística del futur carrer Mandri, el traçat seguia el torrent de el mateix nom, amb una amplada de 25 metres, però va trigar encara unes dècades a obrir-se.